VitalFluid obtains SME Instrument, Phase 2

10 miljoen voor 5 Nederlandse innovatieve scale-ups

5 Nederlandse inzendingen zijn met hun innovaties geselecteerd voor de tweede call van 2019 van het SME Instrument Phase 2 Horizon 2020. De scale-ups winnen daarmee gezamenlijk net iets meer dan €10 miljoen aan Europese subsidie, met als doel het opschalen van het bedrijf en de innovatieve producten uitrollen in de Europese of wereldwijde markten.

In deze tweede ronde die sloot op 3 april 2019, waren in totaal 1757 Europese aanvragen binnen gekomen waarvan 72  inzendingen uit Nederland. Hiervan mochten 9 Nederlandse MKB’ers door naar de pitch ronde in Brussel waar zij hun bedrijf en innovatie presenteerden aan een panel bestaande uit wetenschappers, investeerders en mensen uit het bedrijfsleven. Van deze 9 bedrijven hebben 5 bedrijven dit competitieve subsidie instrument toegekend gekregen!

Winnaars tweede call 2019

VitalFluid

VitalFluid ontwikkelt plasmatechnologie waarbij stikstof direct uit de lucht wordt gebonden en in de vorm van nitraat wordt opgelost in voedingswater voor gewassen. In het proces om stikstof te binden wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lucht, water en elektriciteit. De huidige productie van stikstof als meststof is belastend voor het milieu en alleen mogelijk in grote chemische fabrieken. met de technologie van VitalFluid kan de tuinder in eigen beheer met duurzaam opgewekte energie stikstof fixeren en inzetten als meststof. Het systeem wordt binnen het project geoptimaliseerd en er worden 2 demonstraties uitgevoerd in de komkommer en tomatenteelt. VitalFluid heeft o.a. de pitch oefensessie van RVO gedaan als voorbereiding op de pitch in Brussel en daar zeer goede feedback gekregen. VitalFluid gebruikte naast Horizon 2020 MKB-instrument de Vroege Fase Financiering.

Plantics

Plantics heeft een unieke 100% biobased hars ontwikkeld waarmee plastic (wegwerp) producten vervangen kunnen worden door producten gemaakt van gerecycled papier. Door de papieren producten te behandelen met de Plantics hars, zijn deze bestand zijn tegen vocht, vet en zien ze er natuurlijk uit. De unieke Plantics hars is sterk, heeft een zeer lage CO2 footprint en de producten zijn (instelbaar) bio-afbreekbaar. Plastics in vele toepassingsgebieden kunnen vervangen worden door gerecycled papier met Plantics hars, waardoor het plastic probleem in de wereld verminderd wordt. Plantics heeft ook gebruik gemaakt van de hulp van RVO bij de voorbereiding van de pitch in Brussel. Daarnaast hebben ze naast Horizon 2020 MKB-instrument ook van de TKI-energie subsidie en WBSO gebruikt gemaakt.

Micreos

Antibiotica resistentie vormt een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Micreos biedt met  haar technologie een echt alternatief voor antibiotica waarmee nu al miljoenen mensen met inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, acne en rosacea, geholpen kunnen worden. Antibiotica doden naast de slechte ook de goede bacteriën, die essentieel zijn voor onze gezondheid, en gebruik ervan leidt tot resistentie. Met de endolysine-technologie van Micreos hebben we deze problemen niet, dat is een revolutionaire innovatie. Tijdens het project gaat Micreos de technologie verder ontwikkelen voor meerdere toepassingen. Micreos heeft de pitch oefensessie van RVO als zeer waardevol ervaren en maakt daarnaast ook gebruik van de RVO regeling WBSO.

Rainmaker

Rainmaker zorgt voor decentrale water ontzilting op basis van duurzame energie (zon en wind). Waterschaarste is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. De oceaan wordt gezien als een veelbelovende bron voor het leveren van drinkwater, echter zijn de huidige systemen zeer energie intensief, hebben veel kapitaal nodig en vergen veel onderhoud. De huidige systemen zijn daardoor slecht toepasbaar voor decentrale waterproductie, daarnaast zijn deze technieken niet of nauwelijks te combineren met toepassing van duurzame energie. Het systeem van Rainmaker is ideaal voor toepassing op eilanden, waar zon, zee en wind overvloedig aanwezig zijn en kan dus water ontzilten op een duurzame manier.

Runecast Solutions

Veel aspecten van ons leven en de meeste industrieën vertrouwen volledig op digitale technologie. Maar toch zijn er soms storingen waardoor de service wordt onderbroken en die invloed kunnen hebben op gegevensbeveiliging. Runecast biedt innovatieve technlogie om voorspellende analyses van ICT systemen uit te voeren. Met de technologie van Runecast kunnen servicestoringen worden beperkt, de beveiliging van data verbeterd en kan er tijd bespaart worden bij het oplossen van problemen.

Bekijk alle winnaars op de website van de Europese Commissie (Engels).

Ondersteuning RVO.nl

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunde deze bedrijven met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de pitches. Het Nederlandse mkb scoort goed in de Europese innovatietop. Eerder dit jaar mochten 9 Nederlandse scale-ups naar Brussel, 4 bedrijven kregen toen de subsidie toegekend.

Meer informatie

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Het mkb-instrument is voor innovatieve bedrijven met de ambitie om te groeien. Tot 2020 is er budget beschikbaar voor haalbaarheidsstudies en het uitvoeren van Europese businessplannen.

VitalFluid Vital Fluid Plasma Activated Water applications Agriculture Medical Cleaning applications plan2fix plasma systems agrochemicals nitrogen fertilization plant health surface hygiene plasma technology European Union’s Horizon 2020